Thyssenkrupp продає частку бізнесу чеському мільярдерові

Share

Thyssenkrupp продасть 20% акцій свого сталеливарного бізнесу енергетичному холдингу, контрольованому чеським мільярдером Даніелем Кретинським.

Про це повідомляє Reuters.

Наголошується, що для Thyssenkrupp ця угода призведе до відокремлення від циклічного і проблемного бізнесу, який компанія роками намагалася продати, виділити або об’єднати.

Маючи більш ніж 200-річну історію постачання сталі для заводів і залізниць, Thyssenkrupp Steel Europe є найбільшим виробником сталі в Німеччині й пов’язана зі зростанням країни як промислового центру сили.

Однак дешевші азійські конкуренти, високі ціни на електроенергію та охолодження світової економіки чинять тиск на бізнес, що призвело до операційних збитків протягом чотирьох з останніх п’яти років.
Пресслужба Thyssenkrupp 26 квітня повідомила, що сторони ведуть переговори про купівлю Kretinsky ще 30% акцій, маючи на меті створити спільне підприємство 50 на 50, в результаті чого акції компанії зросли більш ніж на 10%.

В основі угоди лежить ідея про те, що виробництво сталі в майбутньому потребуватиме дешевої та екологічно чистої електроенергії, яку може забезпечити холдинг EPCG Кретинського з його 22 гігаватами (ГВт) встановлених потужностей по всій Європі.

Reuters підкреслює, що EPCG, яка минулого року отримала основний прибуток (EBITDA) у розмірі 7,3 млрд євро ($7,8 млрд), закриває свої вугільні електростанції та інвестує значні кошти у нові газові електростанції, готові до використання водню, 2,4 ГВт яких наразі будуються на трьох об’єктах в Італії та Великобританії.

Її підрозділ EPETr буде утримувати більшість вугільних активів, що залишилися, які мають бути поступово виведені з експлуатації в рамках інвестиційного поштовху у відновлювану енергетику вартістю 10 мільярдів євро.

Вартість угоди не розголошується, але брокерська компанія Baader заявила, що, якщо не буде оголошено про додаткові списання бізнесу, Thyssenkrupp може отримати за цю частку 350-400 мільйонів євро.