Світовий банк спрогнозував уповільнення зростання ВВП КНР до 4,5% у 2024 році

Share

Темпи зростання ВВП Китаю у 2024 році сповільняться до 4,5% порівняно з 5,2% минулого року.

Такий прогноз оприлюднив Світовий банк, передає SilkBridge.info.

У звіті СБ зазначено, що тиск на економіку чинять високе боргове навантаження, слабкість у секторі нерухомості та торговельні розбіжності у світі.

Підйом ВВП країн Східної Азії та Тихоокеанського регіону, що розвиваються, цьогоріч прогнозується на рівні 4,5% проти 5,1% у 2023 році. При цьому без урахування Китаю темпи підвищення, як очікується, прискоряться до 4,6% порівняно з 4,4% минулого року.

Держави Східної Азії та Тихоокеанського регіону, що розвиваються, зростають швидше, ніж решта світу, але повільніше, ніж до пандемії, зазначається в огляді. Хоча відновлення світової торгівлі та пом’якшення фінансових умов підтримають економіку цих країн, посилення протекціонізму та політичної невизначеності стримуватиме зростання.

“Східна Азія і Тихоокеанський регіон роблять вагомий внесок у світове економічне зростання, попри те, що вони стикаються зі складнішою і невизначенішою глобальною ситуацією, старінням населення і наслідками зміни клімату”, – заявила віцепрезидентка СБ щодо цього регіону Мануела Ферро.

При цьому негативними факторами для економіки регіону можуть стати більш значний, ніж очікується, спад у світовій економіці, триваліший період збереження високих відсоткових ставок у найбільших країнах світу, збільшення невизначеності в усьому світі щодо економічної політики та посилення геополітичної напруженості, повідомляється у звіті банку.