Світовий банк схвалив позику Україні на $1,5 млрд

Share

Рада директорів Світового банку схвалила позику для України з метою підтримки політики розвитку «Основи зростання» (DPL, Growth Foundations Development Policy Loan) обсягом $1,5 мільярда.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Кошти будуть надані під гарантії уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку (ADVANCE Ukraine) обсягом 984 млн дол. та під гарантію Великої Британії на суму 516 млн дол.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, залучені кошти будуть спрямовані на підтримку держбюджету України та відновлення економіки, фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків держбюджету.

Водночас з метою зниження вартості обслуговування кредитних зобов’язань України в рамках позики DPL2024 на найближчі роки, з японських коштів Угодою про позику DPL передбачена капіталізація відсотків у сумі 99,54 млн дол.

Очікується, що кошти надійдуть до держбюджету України вже до кінця березня цього року.

Як повідомлялося раніше, проєкт DPL – це системний проєкт, спрямований на підтримку проведення реформ в Україні, а кошти зараховуються до загального фонду державного бюджету єдиним траншем за результатами виконаних до її підписання завдань.

Головні напрями реформ стосувалися вдосконалення корпоративного управління, стимулювання відновлювального енергогенерування, впровадження аграрних нот, як нового інструменту для отримання фінансування фермерами, зміцнення фінансового сектору через поліпшення доступу бізнесу до фінансування (за програмою “Доступні кредити 5-7-9”).

Також реформи стосувалися імплементації митного та податкового досвіду ЄС до українського законодавства, покращення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності замовників у системі електронних закупівель.