США ввели санкції проти 20 компаній КНР за допомогу РФ

Share

США запровадили санкції проти 20 компаній, що базуються в Китаї та Гонконзі, за підтримку РФ у війні проти України.

Про це пише Reuters, передає SilkBridge.info.

Наголошується, що це сталося після неодноразових попереджень Вашингтона про підтримку Китаєм російських збройних сил, зокрема під час нещодавніх поїздок у країну міністра фінансів Джанет Єллен і держсекретаря США Ентоні Блінкена.

“Казначейство послідовно попереджало, що компанії зіткнуться зі значними наслідками за надання матеріальної підтримки війні Росії, і сьогодні США накладають їх на майже 300 цілей”, – зазначила Джанет Єллен у своїй заяві.

Лю Пен’юй, представник посольства Китаю у Вашингтоні, заявив, що уряд контролює експорт товарів подвійного призначення відповідно до законів і правил, додавши, що нормальна торгово-економічна взаємодія між Китаєм і Росією відповідає правилам Всесвітньої торгової організації та ринковим принципам.

“Китайська сторона рішуче виступає проти незаконних односторонніх санкцій США”, – наголосив він.

Мінфін запровадив санкції щодо економічних суб’єктів, розташованих в Азербайджані, Бельгії, Китаї, Росії, Туреччині, Об’єднаних Арабських Еміратах і Словаччині, які воно звинуватило в наданні Росії можливості купувати критично необхідні технології та обладнання з-за кордону.

Цей крок включав у себе заходи проти китайської компанії, яка, як повідомило міністерство, експортувала товари для виробництва дронів, як-от пропелери, двигуни й датчики, в компанію в Росії. Під удар потрапили й інші постачальники технологій із Китаю та Гонконгу.

Держдепартамент також запровадив санкції щодо чотирьох китайських компаній, які він звинуватив у підтримці російської оборонно-промислової бази, зокрема шляхом доставки критично важливих товарів підприємствам, що перебувають під санкціями США в Росії, а також компаніям у Туреччині, Киргизстані та Малайзії, які допомагають Росії в обході імпортних санкцій.

“Занепокоєння з приводу організацій у КНР, що постачають Росію військовою промисловістю, перебуває в центрі уваги на найвищих рівнях відомства та адміністрації. Причина дуже проста: КНР є провідним постачальником критично важливих компонентів для російської оборонно-промислової бази, а Росія використовує їх для ведення війни проти України”, – підкреслив високопоставлений представник Держдепартаменту. “Якщо КНР припинить підтримку експорту цих товарів, Росії буде важко підтримувати свої військові зусилля”.