США передадуть через Естонію $500 тисяч російських активів для України 

Share

Мін’юст США через Естонію передасть 500 тисяч дол. конфіскованих російських коштів для України.

Про це повідомила пресслужба міністерства.

“Кошти були конфісковані Сполученими Штатами після розкриття незаконної мережі закупівель, яка намагалася імпортувати в Росію високоточний верстат американського походження для використання в секторах оборони та розповсюдження ядерної зброї”, – зазначили в Мін’юсті США.

Відповідно до угоди США передадуть майже пів мільйона доларів Естонії на підтримку робочої групи Taskforce KleptoCapture, а Естонія передасть їх Україні.

“Цей переказ є першим переказом коштів від Сполучених Штатів до іноземного союзника з прямою метою допомоги Україні, і другим випадком, коли спеціальна група KleptoCapture міністерства юстиції США надає конфісковані російські активи Україні – минулого року вона передала 5,4 млн дол. конфіскованих коштів Державному департаменту США на підтримку українських ветеранів війни”, – йдеться в повідомленні.

В пресслужбі відзначили, що конфісковані кошти передаються до Естонії, оскільки факти цієї справи не дозволяють здійснити пряму передачу в Україну.

Також підкреслюється, що Естонія використає кошти для проєкту з прискорення оцінки збитків і критичного ремонту української системи розподілу та передачі електроенергії, які були цілеспрямованими мішенями російських сил.