Швеція планує передати Україні обладнання для розподіленої генерації

Share

Швеція вивчить можливість постачання до України обладнання для розподіленої генерації.

Про це йшлося під час зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка з делегацією Швеції на чолі з міністром з міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі країни Йоханом Форсселлем

Галущенко ознайомив шведську сторону зі складною ситуацією в енергосистемі України, що склалася внаслідок масованих російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури.

«Ми втратили близько 9 ГВт потужності, найбільше постраждали теплова та гідрогенерація, підстанції передачі електроенергії. Наразі ми вимушені застосовувати обмеження для споживачів. Та ворог не зупиняє своїх атак, тож ми працюємо над тим, щоб максимально наростити потужності генерації до наступної зими. Важливе значення має кожен додатковий мегават», – наголосив він.

Очільник Міненерго підкреслив, що, окрім ремонтів, на пошкоджених об’єктах здійснюються підготовчі роботи для нарощування потужностей розподіленої генерації – встановлення газових турбін, газопоршневих установок та об’єктів відновлюваної енергетики.

Своєю чергою Йохан Форсселл за результатами зустрічі зазначив, що шведська сторона вивчить можливість постачання до України обладнання для розподіленої генерації.

Присутні на зустрічі представники шведського бізнесу також наголосили на готовності поглиблювати співпрацю з Україною. Особливо акцентувалося на перспективах співпраці у галузі ВДЕ.

Нагадаємо, що Швеція вже внесла до Фонду понад 25 млн євро та анонсувала додатковий внесок на 42,5 млн євро. Крім цього 12,7 млн євро буде спрямовано на підтримку енергетики через Програму розвитку ООН в Україні.