“Енергоатом” купив обладнання для нового енергоблоку ХАЕС у Westinghouse за 16 млрд грн

Share

ДП НАЕК "Енергоатом" уклало угоду з американською компанією Westinghouse про придбання обладнання для будівництва нового енергоблоку Хмельницької АЕС вартістю $437,5 млн або 16,4 млрд грн.

Угода, маршрутний лист і переддоговірне листування мають гриф «Комерційна таємниця», за даними на Prozorro, передає Forbes.

Як відомо "Енергоатом" закуповує у Westinghouse обладнання для ядерної установки АР1000, яку мають поставити до 30 листопада 2027 року у Нетішині Хмельницької області.

Колишній член колегії Держатомрегулювання Ольга Кошарна в середині грудня зазначала, що техніко-економічного обґрунтування проєкту АР-1000 на ХАЕС досі немає. Не існує законодавчих підстав купувати дороговартісне обладнання зараз. Для початку будівництва АЕС з реакторами АР1000 в Україні треба буде готуватися близько семи років, вважала Кошарна. 

Як повідомлялося раніше, 17 грудня президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю реакторної установки для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за американською технологією АР1000.