Шмигаль виділив п’ять секторів України як майбутнього члена ЄС

Share

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль виділив п’ять секторів, в яких Україна сподівається заявити про себе як майбутній член Євросоюзу.

Про це він зазначив в інтерв’ю Euractiv.

Мова йде про оборонний, енергетичний, аграрний, сировинний та цифровий сектори.

“Подивіться на нашу оборону і військовий сектор – Україна є центром військових і оборонних технологій, виробляє нове високотехнологічне обладнання, і ми маємо потенціал бути європейським щитом, європейським арсеналом і зміцнювати обороноздатність ЄС”, – відзначив Шмигаль.

Крім цього, за його словами, Україна може стати енергетичним хабом і “газовою безпекою” для Європи.

“Ми пережили дві дуже важкі зими, коли Росія тероризувала нашу енергетичну інфраструктуру, але ми все ще маємо надлишок в нашій енергетичній системі, і ми можемо постачати чисту зелену енергію на європейський ринок”, – наголосив прем’єр.

Він підкреслив, що Україна має одне з найбільших на континенті підземних сховищ газу на своїй території – 33 млрд кубометрів в дуже безпечних умовах, яким вже зараз користуються багато європейських компаній.

“Ми можемо збільшити цю потужність для них до 10-15 мільярдів кубометрів”, – додав прем’єр-міністр.

Шмигаль зазначив, що Україна також може “принести більше стабільності на світовий ринок продовольства, і з нами ЄС може бути сильним геополітичним гравцем, коли мова йде про продовольчу стабільність і безпеку у світі”.

При цьому, він відкинув занепокоєння, що деякі країни-члени ЄС можуть бажати повільного прогресу у приєднанні України через нинішнє занепокоєння щодо звинувачень у недобросовісній торговельній практиці.

“Ми не маємо наміру створювати недобросовісну конкуренцію з нашими сусідами, європейськими країнами та європейськими фермерами. Саме тому ми просимо Європейську комісію розпочати переговорний процес з аграрним (розділом – ред.), щоб прискорити узгодження правил і норм, – наголосив Шмигаль.

Він додав, що Київ буде готовий конкурувати за правилами ЄС і буде “готовий до спілкування, до переговорів і до компромісів”.

Крім того, Київ прагне розвивати з європейськими інвесторами видобуток і переробку сировини та природних ресурсів.

Підкреслено, що Україна володіє 5% світових запасів сировини та природних ресурсів, у тому числі 22 з 30 найважливіших видів сировини, необхідних для європейського виробництва, таких як літій, кобальт і титан.

“Ми також маємо дуже хороші технології для кіберзахисту через гібридну війну з Росією, які можуть бути корисними для ЄС для підвищення безпеки та стабільності у кіберзахисті в цифровій сфері”, – зауважив Шмигаль.

Він додав, що Україна також планує розширити свою інфраструктуру від Чорного моря до Балтії та взяти участь у проєкті Rail Baltica.