S&P знизило довгостроковий суверенний рейтинг України до переддефолтного CC

Share

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global  знизило рейтинг України в іноземній валюті з “ССС” до “СС” (переддефолтного).

Про це повідомляє Reuters.

“З огляду на значну шкоду, завдану фізичному і людському капіталу, середньострокові економічні перспективи України схильні до високого ступеня невизначеності”, – зазначили в S&P.

Агентство заявило, що прогноз по рейтингу України за зобов’язаннями  – негативний.

В S&P заявили, що очікують, що Україна розпочне офіційні переговори з приватними кредиторами про реструктуризацію боргу в короткостроковій перспективі й завершить цей процес до середини 2024 року.

“Ми вважаємо практично безсумнівним, що Україна оголосить дефолт за своїми зовнішніми комерційними зобов’язаннями”, – відзначили в  агентстві.

Як зауважили у S&P Global, іноземна фінансова підтримка залишатиметься ключовим фактором для задоволення потреб України у зовнішньому та бюджетному фінансуванні.

Міжнародна фінансова допомога Україні у 2022-2023 роках була значною, але зростають ризики щодо майбутніх виплат обіцяних коштів деякими донорами.

НБУ перейшов до більш гнучкого режиму обмінного курсу на тлі рекордно високих міжнародних резервів та швидкої дезінфляції.

“Шок, спричинений війною для економіки та податкової бази, разом зі збільшенням видатків на оборону та безпеку суттєво підірвали фіскальну позицію уряду. Попри зусилля уряду стримувати видатки, що не стосуються оборони та соціальних трансфертів, загальний дефіцит держбюджету сягнув високих 20% ВВП, включно з іноземними грантами, у 2023 році, після 14% роком раніше”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що уряд значною мірою відновив довоєнний режим оподаткування, але доходи залишаються слабкими, тоді як тиск на видатки, в тому числі на статті, пов’язані з обороною, залишається надзвичайно високим. Як результат, S&P прогнозує, що дефіцит держдюджету, включаючи гранти, залишиться дуже високим на рівні 17% від ВВП у 2024 році.