Рада ЄС зробила крок до використання заморожених активів РФ на користь України

Share

12 лютого Рада Євросоюзу ухвалила рішення, яке дозволить у майбутньому використовувати дохід від заморожених активів Центрального банку Росії (ЦБР) для допомоги Україні.

Про це повідомляє пресслужба Ради.

Як нагадали в пресслужбі, після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, ЄС у координації з міжнародними партнерами вирішив заборонити будь-які операції, пов’язані з управлінням резервами, а також активами ЦБ РФ.

У результаті цієї заборони відповідні активи фінансових установ у державах-членах ЄС «знерухомлені».

“Сьогоднішнє рішення, відповідно до позиції G7, роз’яснює заборону на ці операції, а також правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії цінних паперів (ЦДЦП) у зв’язку з володінням замороженими російськими активами, та встановлює чіткі правила для осіб, які володіють ними”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з новим рішенням, центральні депозитарії цінних паперів (CSD), які утримують понад 1 млн євро активів ЦБР, повинні окремо обліковувати доходи від заморожених активів РФ. При цьому вони не можуть використовувати ці доходи.

Надалі Рада може прийняти рішення про можливе встановлення фінансового внеску до бюджету ЄС, зібраного з цих чистих прибутків, для відновлення та відбудови України.