Потреби промисловості та комерції у відновленні на 2024 рік складають $5,8 млрд – Мінекономіки 

Share

Потреби українського приватного сектору у відновленні на 2024 рік тільки в частині промисловості та комерції складають 5,8 млрд доларів.

Про це зазначила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, коментуючи результати дослідження Світового банку про збитки та потреби України на відновлення.

«Результати звіту стануть основою для імплементації Плану України в частині необхідних реформ та Ukraine Facility, зокрема інвестиційного механізму (Піллару 2), що дозволить приватному сектору та державним компаніям отримувати фінансування на інвестиційні проєкти, спрямовані на відбудову та економічне зростання України», – наголосила Свириденко.

Очікується, що приватні інвестиції матимуть найвищий мультиплікативний ефект. У звіті йдеться, що українська промисловість та комерційний сектор є основою української економіки та генерують близько 1/3 ВВП, а також надають робочі місця для близько 6 млн людей, а збитки секторів внаслідок війни оцінюються приблизно в 15,6 млрд дол.

«Тому відновлення приватного сектору є ключовим пріоритетом для уряду України. Лише у 2024 році потреби промисловості й комерції в інвестиціях становлять 4,2 млрд дол., а робочого капіталу – 1,6 млрд доларів, тобто разом – 5,8 млрд доларів. Це загальна потреба у фінансуванні сектору, яку ми з міжнародними партнерами маємо намір забезпечити», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр.

Основні напрямки фінансування, які уряд, донори та міжнародні фінансові організації забезпечать поточного року:

  • гранти для відновлення та модернізацію бізнесу;
  • часткова компенсація відсоткових ставок за програмою доступних кредитів 5-7-9%;
  • підтримка українських експортерів через Експортно-кредитне агентство;
  • програми страхування воєнних ризиків;
  • стимули для інвестицій в приватний сектор;
  • фінансування капітальних інвестицій та оновлення обладнання вітчизняних підприємств, що постраждали внаслідок війни.