Попит на кредити з боку компаній єврозони суттєво знизився у першому кварталі – ЄЦБ

Share

В першому кварталі року попит на корпоративні кредити в єврозоні суттєво знизився, оскільки регіон продовжує потерпати від високої вартості позик, яка, імовірно, не знизиться до кінця року.

Про це йдеться в щоквартальному огляді ЄЦБ стосовно банківського кредитування, передає Bloomberg.

Дослідження також показало, що стандарти кредитування – внутрішні інструкції банків або критерії схвалення кредитів – стали дещо жорсткішими для компаній у ЄС у першому кварталі. Водночас вперше з кінця 2021 року відбулося помірне послаблення умов по іпотечним кредитам.

“Вищі процентні ставки, а також скорочення інвестицій в основний капітал для компаній та споживчої впевненості домогосподарств чинили тиск на попит на кредити, – зазначили в ЄЦБ. – Істотне зниження попиту на кредити з боку компаній контрастувало з попередніми очікуваннями банків щодо стабілізації ситуації”.

Окреме опитування, опубліковане ЄЦБ, показало, що компанії повідомили про помірне скорочення потреби в кредитах у першому кварталі, в той час, як менше компаній зауважили зменшення їхньої доступності.

Наголошується, що чиновники у Франкфурті аналізують ці дані, щоб визначити, як скоро і наскільки швидко вони зможуть скасувати безпрецедентну серію підвищень процентних ставок.

Очікується, що зниження процентних ставок почнеться в червні, коли інфляція відступить. Аналітики очікують, що ставка за депозитами буде збережена на рекордно високому рівні 4% під час зустрічі політиків цього тижня.

“Послаблення попиту на кредити з боку компаній підвищує ризики уповільнення інвестиційної активності в кінці року”, – сказав Томаш Веладек, головний європейський економіст T. Rowe Price.

За його словами, це чіткий показник того, що монетарна політика в єврозоні залишається занадто жорсткою.

Також згідно з опитуванням, хоча попит на кредити з боку корпоративного сектору може знизитися у другому кварталі, але він має зрости для домогосподарств. Кредитори очікують помірного посилення кредитних стандартів для підприємств.