Польща вирішила не забороняти транзит агропродукції з України 

Share

Мінсільгосп Польщі поки не зверталося до уряду з проханням зупинити транзит української агропродукції.

Про це йдеться у повідомленні міністерства за результатами зустрічі міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслава Секерського з представниками фермерів.

“У зв’язку з тим, що українська сторона заявила про мінімальне обмеження транзиту її сільгосппродукції через Польщу з квітня по червень цього року, МінАПК не зверталося із заявою про призупинення транзиту української сільгосппродукції через Польщу”, – йдеться в повідомленні.

В міністерстві підкреслили, що прийняті домовленості в Ясьонці значною мірою були реалізовані:

  • Питання, пов’язані із “зеленою угодою” – після протестів фермерів і втручання міністерства сільського господарства та сільського розвитку, а також домовленостей між прем’єр-міністром Туском і президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, Європейська комісія відмовилася від багатьох положень “зеленої угоди”. Протестуючі фермери мають визнати їх задовільними.
  • Прийнято правила запуску допомоги для виробників зернових (субсидії на зернові в розмірі 200 злотих/т і 300 злотих/т). Процес затвердження триває.
  • Зберігається ембарго на ввезення з України зернових, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, борошна, висівок, шроту та макухи.
  • Триває робота щодо збереження рівня сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

Як зазначив Секерський, низка заходів потребує багатьох міжміністерських домовленостей та спеціальних процедур, що розширює реалізацію домовленостей.