Перший квартал 2024 року став складним з фінансової точки зору – Підласа

Share

Перший квартал 2024 року з фінансової точки зору став для України одним із найскладніших від початку широкомасштабного вторгнення, але ми проходимо його більш-менш стабільно.

Про це заявила народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

За її словами, цього місяця очікується надходження кількох траншів фінансової допомоги від партнерів.

«З 1 січня 2024 року було фактично тільки два надходження – 900 млн доларів від уряду Японії та 285 млн доларів від уряду Норвегії. Порівняно з нашими потребами на невійськові видатки, це дуже мало. Ми, звісно, готувалися до такої ситуації. З кінця 2023 року уряд заощаджував кошти на непріоритетних видатках. Ця ситуація зберігається і в першому кварталі цього року. Відповідні зобов’язання залишаються, і ми їх зможемо закрити тоді, коли надійде міжнародна допомога від партнерів», – зазначила парламентарій.

Вона зауважила, що уже наприкінці березня Україна очікує кілька траншів.

«Ми отримаємо 4,5 млрд євро від ЄС. Додаткові 1,5 млрд євро надійдуть від Євросоюзу у квітні. Крім цього, ми очікуємо 1,5 млрд дол. від Світового банку та 880 млн доларів від Міжнародного валютного фонду. Уряд Канади теж планує надати нам пряму бюджетну підтримку у розмірі 2 млрд канадських доларів. Це допоможе нам пройти наступний квартал, навіть якщо допомога від США буде проголосована через кілька місяців», – наголосила Підласа.

Нардеп підкреслила, що наразі не розглядається варіант, що підтримки від США зовсім не буде, адже всі дипломатичні зусилля спрямовані на те, щоб усе-таки законопроєкт, який проголосує Конгрес США, містив цю допомогу в тому чи іншому вигляді.