Парламент ЄС схвалив директиву про корпоративні ланцюги постачань

Share

Європейський парламент проголосував за новий закон про корпоративні ланцюги поставок.

Про це повідомляє Euractiv.

Законодавці ЄС підтримали директиву про належну перевірку корпоративної стійкості (CSDDD). Вона вимагатиме від великих компаній, що працюють у Євросоюзі, перевіряти, чи не порушують їхні ланцюги постачань трудові права та права людини або не завдають шкоди навколишньому середовищу, і вживати заходів у разі виявлення таких порушень.

Підкреслюється, що директива висуває нові вимоги до європейських компаній щодо проведення повного аудиту “висхідних” партнерів, які займаються проєктуванням чи виробництвом, а також “низхідних” партнерів, які транспортують, зберігають та розповсюджують продукцію.

“Бізнес-групи скаржилися, що директива запроваджує численні нові рівні регуляторного навантаження з потенційно суворими санкціями, ставить європейські компанії у невигідне становище порівняно з конкурентами та стримує інвестиції в Європу”, – зазначає Euractiv.

Санкції включають штрафи в розмірі до 5% від глобального обороту.

Як повідомлялося раніше, правила, які будуть поетапно впроваджуватися з 2028 року, застосовуватимуться до компаній, які мають понад 1 000 працівників і чистий глобальний оборот у понад 450 мільйонів євро.

Початкова пропозиція встановлювала пороги для компаній ЄС на рівні понад 500 працівників та 150 мільйонів євро обороту.

Фінансові компанії повинні будуть враховувати у своїх перевірках лише партнерів у видобувних галузях. Компанії також повинні будуть підготувати плани переходу до низьковуглецевої економіки.