Новатек згортає будівництво найбільшого у РФ LNG-проєкту через санкції

Share

Російська компанія “Новатек” змушена згорнути свій проєкт “Арктик СПГ-2”, після того, як західні санкції обмежили їй доступ до танкерів льодового класу, натомість вона зосередиться на розвитку свого проєкту в порту Мурманськ.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

Агентство наголошує, що Росія намагається збільшити експорт скрапленого газу морем, щоб компенсувати падіння експорту трубопровідного газу до Європи.

При цьому можливе згортання будівництва заводу “Арктик СПГ 2” на півострові Гидан ускладнить досягнення мети РФ – збільшити свою частку на світовому ринку СПГ до п’ятої частини до 2030-2035 років з близько 8% наразі.

Проєкт мав стати найбільшим подібним заводом у Росії з кінцевою продуктивністю 19,8 млн тонн СПГ на рік і 1,6 млн тонн стабільного газового конденсату на рік з трьох ліній.

Підкреслюється, що “Новатек” не відповів на запит Reuters прокоментувати свої плани.

Агентство зауважує, що компанія почала виробництво скрапленого природного газу (СПГ) на першій лінії “Арктик СПГ 2” в грудні, але відстала від графіка поставок перших вантажів переохолодженого газу з проєкту на тлі дефіциту газовозів льодового класу.

Його друга і третя лінії повинні були почати роботу у 2024 і 2026 роках відповідно, а друга виробнича лінія зараз будується на заводі в Білокаменці в Мурманській області.

Однак замість цього третій потяг може бути використаний на Мурманському заводі СПГ, про який Новатек заявив у червні минулого року.