Нібулон веде переговори з Данією про виробництво башт для вітроелектростанцій в Україні

Share

Компанія Нібулон, яка серед іншого має в управлінні суднобудівний завод в Миколаєві, веде переговори з представниками Данії, що опікується питаннями відбудови Миколаївської області, про залучення заводу до виробництва башт і рам для Тилігульської вітроелектростанції. Про це повідомив Михайло Різак, директор Нібулон із взаємодії з органами влади.

Постачальником обладнання для Тилігульської ВЕС, яка є проектом компанії ДТЕК, займається данська Vestas. Представники Нібулону звернулися до компанії, а також жо посольства Данії в Україні із проханням розглянути можливість локалізації виробництва частини обладнання на потужностях суднобудівного заводу в Миколаєві. Зокрема, мова йде про виготовлення башт та рам для вітрових турбін – до 10% від загальної потреби.

Як зазначив Різак, це допоможе забезпечити колектив суднобудівного заводу роботою, оскільки через війну та блокування Миколаївського порту підприємство втратило можливість виробляти нові судна та виконувати ремонти.

«Ми розуміємо, що Миколаїв близько до військової зони, і ризики високі. Можливо виробник побоюється зупинки виробництва і невиконання контрактів. Разом з тим 10% від виробництва башт, якщо не дай боже щось станеться, суттєво не вплине не реалізацію проекту. Vestas зможе знайти потужності, щоб закрити цю прогалину, раптом що. Ми вважаємо, що ризики у них мінімальні, щоб хоча б частину виробництва башт локалізувати в Миколаєві», – зазначив він.

Суднобудівний завод Нібулону може обробляти до 20 тис. тонн металу на рік. Разом з тим виробництво 10% від заггального обсягу башт та рам співставне із виробництвом одного баржобуксирного составу до великої війни. «А ми випускали за рік до трьох таких составів. Для нас проект по ВЕС – це навіть не 50% завантаженя, але це дозволить зберегти трудовий колектив», – зауважив Різак.