НБУ поліпшив прогноз інфляції до 8,2% на 2024 рік 

Share

НБУ поліпшив прогноз інфляції з 8,6% до 8,2% на 2024 рік та очікує її закріплення в цільовому діапазоні 5% ± 1 в. п. упродовж наступних років.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

Однак за прогнозом уже наприкінці 2025 року інфляція сповільниться до 6%, а у 2026 – до 5%. Цьому сприятимуть поступова нормалізація умов для функціонування економіки, послаблення зовнішнього інфляційного тиску та послідовна монетарна політика НБУ.

При цьому, відновлення економіки триватиме, хоча буде стриманим. У I кварталі 2024 року, за оцінками НБУ, зростання реального ВВП було слабшим, ніж очікувалося.

Вплинули стримані бюджетні видатки в умовах невизначеності з надходженням зовнішнього фінансування, й додатково наслідки блокади західного кордону. Прогноз зростання ВВП дещо погіршено через наслідки масштабних атак Росії на енергетичну інфраструктуру України.

Очікується, що економіка зросте на 3% у 2024 році та на 4,5-5% у 2025-2026 роках.

В НБУ підкреслюють, що у 2024 році Україна розраховує отримати 38 млрд дол. США зовнішньої бюджетної допомоги. Завдяки цьому міжнародні резерви залишатимуться на високому рівні. Наразі їх обсяг – близько 44 млрд дол. США.

“Завдяки підтримці партнерів та посиленню стійкості державних фінансів буде змога й надалі забезпечувати макрофінансову стабільність, необхідну для сталого відновлення економіки”, – наголосили в НБУ.

Водночас ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається тривалість та інтенсивність війни. Суттєво послабився ризик недостатності міжнародного фінансування в цьому році, однак ризики ритмічності його надходження зберігаються.

При цьому можуть реалізуватися й позитивні сценарії, наприклад, розширення експортних можливостей, передавання Україні коштів від знерухомлених російських активів, пришвидшення євроінтеграційних процесів, реалізація масштабної програми відновлення України.