Молдова продовжила ліцензування імпорту агропродукції з України

Share

Молдова продовжила ще на три місяці дію режиму ліцензування імпорту трьох українських сільськогосподарських культур – пшениці, кукурудзи та насіння соняшника.

Про це повідомили у міністерстві сільського господарства країни, передає Інтерфакс-Україна.

Як зазначається, за результатами постійного моніторингу відомства, серед запасів зерна на складах аграріїв, як і раніше, є близько 398,34 тис. тонн пшениці, близько 1,3 млн тонн кукурудзи та 350 тис. тонн насіння соняшнику врожаю минулого року.

“Основна мета (продовження ліцензування, – ред.) полягає у підтримці стабільних внутрішніх цін та створенні можливостей для вітчизняних виробників отримувати вигоду зі свого врожаю та підтримувати свою конкурентоспроможність. Він також спрямований на ліквідацію існуючих запасів та запобігання створенню надлишку виробництва стосовно внутрішнього попиту”, – йдеться в повідомленні.

Заяву про видачу ліцензії на імпорт може подати юридична або фізична особа, яка здійснює економічну діяльність у сфері виробництва олії та рослинних жирів, продуктів борошномельного виробництва, препаратів для годування сільськогосподарських та племінних тварин.

В Мінсільгоспі зауважили, що до заяви на видачу імпортної ліцензії мають бути додані документи, що обґрунтовують необхідність поповнення запасів.

У міністерстві додали, що з жовтня 2023 року пшениця до Молдови не ввозилася, крім насіння для весняної посівної. Отримано ліцензію на ввезення близько 1500 тонн насіння соняшника, з них 1200 тонн призначено для кондитерської промисловості (це сорти, які в країні не вирощуються). Також було запропоновано ліцензію на імпорт 44 тонн кукурудзи для попкорну.