Мінвідновлення захищає майже 4 тисячі об’єктів критичної інфраструктури

Share

Мінвідновлення забезпечує захист майже для  4 тисяч об’єктів критичної інфраструктури.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков під час звіту перед парламентом про захист об’єктів критичної інфраструктури.

«У підпорядкуванні міністерства – майже 4 тис. обʼєктів критичної інфраструктури: від тягових підстанцій залізниці та водоканалів до шляхопроводів та портової інфраструктури. Для кожного з них профільне підприємство знаходить різні типи захисту – від найпростішої – габіонів та бігбегів до складної й дороговартісної – як-то встановлення засобів радіоелектронної боротьби», – зазначив Кубраков.

Водночас у вересні, згідно з рішенням Кабміну, команда Мінвідновлення взяла на себе зобовʼязання звести фізичний захист на 22 розподільчих підстанціях НЕК “Укренерго”. Рішення, яким саме має бути такий захист, ухвалювали спільно з інженерами Генерального штабу ЗСУ, військовими інженерами зі США, Британії, Японії та Німеччини.

Кубраков підкреслив, що йдеться лише про 22 з існуючих 90 магістральних та ще тисяч менших підстанцій.

«На всіх 22 обʼєктах, за які відповідає наша команда, робота по зведенню захисту II рівня завершена або знаходиться на фінальних стадіях. У деяких областях збережено розподілення енергії саме завдяки цим укриттям», – додав віцепрем’єр-міністр.

За його словами, захист обʼєктів генерації енергії, таких як ТЕЦ, ТЕС або ГЕС, ніколи не належав до відповідальності Мінвідновлення. Він наголосив, що захистити статичні обʼєкти такого розміру неможливо жодним саркофагом – це надто довго і дорого.

«Єдине можливе рішення – засоби ППО. Ми залежні від ритмічних поставок озброєння від країн-партнерів»,  – відзначив Кубраков.