Міненерго виключає можливість для продовження транзиту газу РФ

Share

Міністр енергетики Герман Галущенко виключив будь-яку можливість укладення комерційних угод, які б дозволили постачати через Україну російський газ після закінчення дії транзитної угоди в кінці року.

Про це він зазначив в інтерв’ю Bloomberg.

Агентство зазначає, що ЄС і Україна раніше заявляли, що не переглядатимуть чинний контракт, але деякі учасники ринку оптимістично дивляться на можливість приватних угод щодо доставки палива в торговий блок.

Своєю чергою, Галущенко заперечив такий варіант.

“Я не бачу такої можливості. На столі немає жодних можливих рішень”, – наголосив міністр.

Bloomberg зазначає, що після вторгнення в Україну РФ припинила більшу частину своїх поставок до Європи, але деякі потоки продовжують йти через Україну в менших обсягах, ніж передбачено контрактом. Ці поставки покривають більшу частину попиту в таких країнах, як Австрія, Угорщина і Словаччина.

Замість того, щоб продовжувати купувати російський газ, очільник Міненерго закликав більше європейських країн зберігати паливо у підземних сховищах України.

“Я думаю, це справедливо. Не треба говорити, що ми не можемо жити без російського газу”, – наголосив міністр.

Як повідомляв раніше UAprom.info, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна готова до продовження транзиту російського газу через свою газотранспортну систему (ГТС) за ініціативи з боку країн Євросоюзу, але продовжувати чинний контракт або підписувати новий із “Газпромом” не буде.