Мінекономіки розпочало роботу над операційним планом протимінної діяльності 

Share

Міністерство економіки у співпраці з Женевським центром з гуманітарного розмінування провели обговорення заходів із розмінування, які будуть втілюватися в Україні наступні три роки на виконання Національної стратегії протимінної діяльності.

Про це повідомила пресслужба міністерства.

«Національна стратегія протимінної діяльності розрахована на 10 років. Мінекономіки за підтримки партнерів залучило понад 80 провідних фахівців до роботи над операційним планом до 2026 року. Документ, над яким ми зараз працюємо, важливий передусім для координації урядових структур, іноземних партнерів, представників місцевої влади, бізнесу та безпосередньо людей. Адже він конкретно визначатиме хто, що, де і коли робитиме в контексті реалізації Стратегії», – зазначив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Також під час роботи учасники визначали заходи, які будуть проведені для реалізації трьох стратегічних цілей, окреслених Нацстратегією: захист людей, повернення земель до продуктивного використання та посилення спроможності системи протимінної діяльності.

Зазначимо, що Кабмін на засіданні уряду підтримав запропонований Мінекономіки експериментальний проєкт з обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування та пов’язаних з ними компонентів і обладнання.

Відповідно до рішення, сертифікація продукції здійснюватиметься Державним науково-дослідним інститутом випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Міноборони.

Сертифікації підлягатимуть механізовані засоби вітчизняного виробництва, або іноземні, що постачаються в Україну, в тому числі міжнародними партнерами, як технічна чи гуманітарна допомога. Інститут вестиме перелік виданих сертифікатів та здійснюватиме періодичний технагляд за сертифікованою продукцією.

При цьому, якщо продукція закордонного виробництва має сертифікат країни-виробника, який підтверджує відповідність вимогам, затверджених Порядком, то такий сертифікат визнається Інститутом. І лише в разі наявності невідповідностей українським вимогам, іноземна техніка має пройти українську сертифікацію за процедурою.

Важливо також, що експлуатація техніки та обладнання, введених в обіг до набуття чинності Порядком сертифікації, не може бути заборонена чи обмежена.