Металурги пропонують УЗ продавати металобрухт окремим рішенням Кабміну

Share

Асоціація «Укрметалургпром» запропонувала «Укрзалізниці» ініціювати продаж великих обсягів металобрухту окремим, індивідуальним рішенням Кабінету міністрів України, у разі якщо не вдасться подолати бюрократичні перепони із внесенням змін до регуляторної бази.

Таку пропозицію висловив Олександр Каленков, президент «Укрметалургпрому», під час робочої наради у комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку 9 квітня, пише Інтерфакс-Україна.

«Ми вже збирались із цього питання взимку, і тоді нас запевняли, що питання відновлення продажів брухту УЗ буде вирішено у продовж кількох тижнів. Зараз вже квітень, і є ризики, що історія повториться. Тому я хотів би запропонувати альтернативний шлях: терміново запустити паралельний процес, аби Кабінет міністрів, як керуючий орган, надав «Укрзалізниці» індивідуальний дозвіл на продаж металобрухту через систему Прозорро.Продажі», – сказав він.

За його словами, із жовтня минулого року, коли УЗ припинила продажі, на майданчиках залізниці вже накопився значний обсяг металобрухту. «Потрібно зробити проєкт розпорядження Кабміну на конкретний обсяг металобрухту, наприклад, 100 тис. т», – підкреслив Каленков.

Іван Ковалевський, директор компанії «Метінвест-Ресурс», повідомив, що питання брухту дуже важливе для усіх метпідприємств, що розташовані у прифронтових регіонах. «Наприклад, взимку ми не змогли зібрати 10 тис. т металобрухту, тому недовиробили 30 тис. т готової продукції. Ми виводили людей в простій, вони недоотримали зарплатню. А умовно поруч, у держави лежить на складах 100 тис. т брухту. Проте щоб його купити, нам заважає бюрократія. Тому для галузі вкрай важливо або врешті-решт прийняти зміни у «регуляторку», або розпочати продажі брухту УЗ окремим рішення Кабміну», – наголосив він.

Євген Шрамко, член правління «Укрзалізниці», під час наради висловив сподівання, що усі бюрократичні перепони можуть бути подолані вже цього тижня, а сама УЗ відновить продажі брухту за 2-3 тижні, тобто до травня 2024 року. При цьому він підтвердив готовність виставляти на аукціони біля 20 тис. т брухту щомісяця. «Цей обсяг ми готові виставити на торги. Наші плани на 2024 рік більш амбітні з огляду обсягів продажів на торгах, так і з огляду фізичних обсягів відвантаження, так і по запланованому доходу, аніж у 2023 році», – резюмував топ-менеджер.