Китай встановив мету зростання ВВП на 5% у 2024 році

Share

Прем’єр-міністр Китаю Лі Цян оголосив 5 березня амбітну мету економічного зростання на рівні близько 5% на 2024 рік, пообіцявши кроки з трансформації моделі розвитку країни та зниження ризиків, спричинених збанкрутілими забудовниками й містами-боржниками.

Про це пише Reuters, передає SilkBridge.info.

Виступаючи зі своїм першим звітом про роботу на щорічних зборах Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП), Лі Цян також наголосив на зростанні витрат на оборону, водночас посиливши риторику щодо Тайваню.

За словами аналітиків, встановлюючи мету зростання, аналогічну торішній, Пекін дає зрозуміти, що віддає пріоритет зростанню над будь-якими реформами, навіть попри те, що Лі Цян пообіцяв сміливу нову політику.

“Цього року важче досягти 5%, ніж торік, тому що базове число стало вищим, що вказує на те, що топ-чиновники віддані підтримці економічного зростання”, – зазначив головний макроаналітик Soochow Securities Тао Чуан.

Нерівномірне економічне зростання минулого року оголило глибокі структурні дисбаланси Китаю, від слабкого споживання домогосподарств до дедалі нижчої прибутковості інвестицій.

Китай почав рік з падіння фондового ринку і дефляції на рівні, небаченому з часів світової фінансової кризи 2008-2009 років. Криза нерухомості та проблеми з боргом місцевих органів влади збереглися з минулого року, посилюючи тиск на уряд Китаю з метою вироблення нової економічної політики.

Оскільки трепет перед економічним дивом Китаю швидко згасає, деякі економісти проводять порівняння із втраченими десятиліттями Японії, починаючи з 1990-х років, закликаючи до проринкових реформ і заходів зі збільшення доходів споживачів.

“Ми не повинні випускати з уваги найгірші сценарії”, – заявив Лі Цян. “Ми повинні продовжити перетворення моделі зростання, провести структурні зміни, поліпшити якість і підвищити продуктивність”.

Лі Цян визнав, що досягнення мети “буде нелегким”, додавши, що необхідні активна фіскальна позиція і розумна грошово-кредитна політика. Мета враховує “необхідність підвищити зайнятість і доходи, а також запобігти й знизити ризики”, зауважив Лі Цян.

Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання Китаю 2024 року на рівні 4,6%, а 2028 року воно знизиться до 3,5%.