Китай не відмовляється від контрактів щодо ввезення української сільгосппродукції – УЗА

Share

Серед трейдерів точаться дискусії, що нібито Китай заборонив Україні ввозити зернові та кукурудзу. Однак це лише чутки.

Про це повідомив президент «Української зернової асоціації» Микола Горбачьов, передає пресслужба УЗА.

«Китай не відмовляється від контрактів щодо ввезення української сільгосппродукції на свою територію», – уточнив Горбачьов.

Він додав, що Україна активно експортує продукцію до різних країн попри війну. Так, 2023 року в рекордні місяці вивозилося 1,1 млн т зернових та олійних культур залізницею, а 600 тис. т/місяць – автомобільним транспортом. Через порти Великої Одеси у певний час вдалося вивезти приблизно 7 млн т/місяць, а через дунайські порти – 2,5 млн т зерна.

«Ми прогнозуємо, що цьогорічний врожай зернових та олійних культур складе орієнтовно 77 млн т. Експортувати вдасться приблизно 43 млн т продукції», – зазначив президент асоціації.

За прогнозами УЗА, обсяги експорту кукурудзи можуть зменшитися приблизно на 6 млн т, а експорт сої та інших культур, навпаки, зросте.

Також Горбачьов повідомив, що Україна до кінця травня зможе експортувати всі залишки зерна врожаю-2023, що призведе до підвищення цін на нього як на внутрішньому, так і на світовому ринку.

Він також висловив сподівання, що логістична складова, зокрема робота портів Великої Одеси, буде кращою. Це надасть змогу українським аграріям у 2025 році зосередитися не лише на прибуткових культурах, які в поточному сезоні для них невигідні, а нарощуватимуть виробництво в усіх секторах АПК.

Серед складнощів, з якими зіткнуться компанії-експортери в сезоні-2024, президент УЗА назвав прогнозований союз Франції та Польщі, що противитимуться доступу українського зерна на європейський ринок. На його думку, ці дві держави лобіюватимуть запровадження законодавчих і санітарних обмежень, які заважатимуть українському бізнесу.

Водночас Горбачьов висловив упевненість, що це спонукатиме український аграрний бізнес шукати нові ринки збуту.

Як UAprom.info повідомляв раніше, китайські покупці скасовують поставки кукурудзи з України, оскільки прагнуть виконати нові урядові заходи з підтримки вітчизняних фермерів.