Китай і РФ торгують міддю під виглядом металобрухту для обходу санкцій

Share

Російська мідна компанія (РМК) і китайські фірми ухиляються від податків і наслідків західних санкцій, торгуючи мідною катанкою, замаскованою під брухт.

Про це повідомили Reuters три джерела, знайомі із ситуацією, передає SilkBridge.info.

Згідно з інформацією, мідна катанка подрібнюється у віддаленому Сіньцзян-Уйгурському регіоні посередником, щоб її було важко відрізнити від брухту, що дало змогу як експортерам, так і імпортерам отримати прибуток від різниці в тарифах, що застосовуються до брухту і нового металу.

Експортне мито Росії на мідну катанку в грудні становило 7%, що нижче 10% мита на брухт. Імпорт мідної катанки в Китай оподатковується за ставкою 4%, а на імпорт брухту з Росії мито не стягується.

Продажі нового металу під виглядом брухту, що розпочалися в грудні, відображаються в розбіжності між китайськими та російськими даними.

Дані китайської митниці показали, що з грудня Китай закупив значно більше мідного брухту в Росії, тоді як російські дані, отримані Reuters від постачальника комерційних даних, засвідчили, що обсяг брухту, експортованого найбільшому торговельному партнеру країни, був незначним.

У відповідь на запит Reuters про невідповідність у російській митниці заявили: “Федеральна митна служба тимчасово не надає дані щодо зовнішньої торгівлі”. Вона припинила публікувати дані про торгівлю у квітні 2022 року, незабаром після вторгнення Росії в Україну.

На запитання про торгівлю мідною катанкою з китайськими фірмами РМК, що перебуває під західними санкціями, відповіла, що постачає продукцію тільки російським компаніям.

Китай став основним напрямком для російських компаній, які прагнуть експортувати свою продукцію, після того, як США ввели санкції проти Росії за вторгнення в Україну в лютому 2022 року.