Коридор в порти Румунії та Болгарії трансформується в глобальний ринок зерна – Стефанчук 

Share

Наразі можна говорити про поступове перетворення коридору «Україна – порти Румунії та Болгарії» в один із глобальних ринків торгівлі зерном у Північно-Західному Причорномор’ї з відгалуженням до річки Дунай.

Про це заявив голова ВР Руслан Стефанчук у виступі на Конференції спікерів Стратегії ЄС щодо Дунайського регіону, передає Укрінформ.

Стефанчук наголосив на тому, що попри вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи, Україні разом із міжнародними партнерами, насамперед ЄС, вдалося забезпечити експорт сільськогосподарської продукції альтернативними шляхами.

«З жовтня минулого року почав діяти новий зерновий коридор Україна–Молдова–Румунія, який також робить вагомий внесок у подолання наслідків російської блокади», – заявив спікер українського парламенту.

Він додав, що Україна також «активізує розвиток судноплавства Дунаєм вверх по його течії для створення нових маршрутів торгівлі та постачання товарів між Україною та іншими дунайськими державами».

«Дунайський регіон є вагомою складовою функціонування української економіки. Ми зацікавлені у підтримці й розвитку судноплавства та української річкової портової інфраструктури на Дунаї, зокрема портів Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайський», – зазначив Стефанчук.

Голова Верховної Ради зазначив, що в умовах, коли вся країна працює на оборону від агресії РФ, українських внутрішніх резервів недостатньо для цього.

«А отже, Україні важливо працювати з партнерами та залучати міжнародну технічну допомогу для оновлення флоту та портового обладнання, відновлення об’єктів портової інфраструктури», – відзначив Стефанчук.