Конфіскація росактивів допоможе Україні профінансувати військові потреби до 2028 року – Reuters

Share

Конфіскація російських активів на користь України дасть можливість вести війну щонайменше до кінця 2028 року.

Про це пише агентство Reuters.

Як зазначається, Україна отримала від США життєво важливу допомогу у розмірі 61 млрд доларів, однак їй все ще потрібен середньотерміновий план фінансування, щоб протистояти натиску РФ. Залучення заморожених активів РФ для надання компенсації за збитки, завдані війною, має бути центральною темою в цьому плані.

Агентство зауважує, що в поєднанні із зобов’язаннями інших країн останній пакет допомоги США має забезпечити Київ приблизно до кінця наступного року. Але наприкінці 2025 року в України знову може закінчитися зброя.

“Скільки Києву знадобиться в майбутньому залежить від того, яку війну він вестиме. Оборонна кампанія обійдеться дешевше, ніж спроба вигнати Росію з великих територій. Але, враховуючи, що Кремль нарощує свої військові витрати, Україні в майбутньому, ймовірно, знадобиться щонайменше 88 мільярдів євро на рік – сума, які союзники виділили на 2023 рік”, – наголошує Reuters.

При цьому основний спосіб отримати набагато більше грошей для України – мобілізувати російські активи, які західні країни заморозили на початку війни, на суму близько 320 мільярдів доларів. Ідеї включають конфіскацію цих активів, використання їх для забезпечення кредиту, який західні країни нададуть Україні, або передачу Києву відсотків, які вони генерують.

Якщо ж західні країни гарантують виплату відсотків за активами впродовж десяти років, вони зможуть зібрати від 30 до 40 мільярдів євро. Однак це, хоч і допоможе, але не змінить ситуацію, оскільки дасть змогу фінансувати Україну щонайменше пів року.

“Однак отримати для Києва 320 мільярдів доларів – це зовсім інша справа. Це дозволить фінансувати війну щонайменше до кінця 2028 року”, – підкреслили в агентстві.

Автори статті впевнені, що якщо воюючі сторони припинять або заморозять конфлікт до цього часу, Україна зможе використати частину грошей на відновлення своєї економіки, яке, за оцінками Світового банку, обійдеться в 486 мільярдів доларів.