Компанії України та Японії підписали 23 меморандуми про економічну співпрацю 

Share

Напередодні Міжнародної конференції з відновлення України URC-2024 у Берліні відбувся японсько-український круглий стіл за участю державних та приватних структур, після чого було підписано 23 меморандуми про співробітництво між українськими і японськими організаціями.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Наголошується, що Україна та Японія поглиблюватимуть співпрацю в таких секторах економіки, як відновлення інфраструктури та зелене будівництво, енергетика, агросектор та модернізація сільськогосподарської техніки, розвиток технологій безпілотників, фінансування будівництва доступного житла, переробка сміття, співпраця в секторі охорони здоровʼя, реабілітація та протезування поранених.

Проєкти матимуть право на технічну допомогу, яку Японія надасть Україні через Організацію Об’єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) на суму 188 мільйонів євро.

Загалом, завдяки UNIDO, на першому етапі планується реалізація близько 30-40 конкретних проєктів із передачі японських технологій українським компаніям. На ці цілі будуть виділятись гранти у сумі до 10 млн дол. на проєкт.

Український уряд та UNIDO минулого тижня вже оголосили конкурс пропозицій для японських компаній.

«Співпраця України та Японії системно поглиблюється. В лютому цього року на конференції в Токіо було підписано 56 угод. По кожній із них ми маємо конкретні зрушення. Сьогодні ж укладаємо ще понад два десятки меморандумів про співробітництво. Всі вони повинні втілитися у конкретні проєкти на місцях – і ми як уряд готові надати всю необхідну підтримку для їхньої реалізації», – наголосила перший віцепрем’єр-міністерка – міністр економіки Юлія Свириденко.

Також вона відзначила ініціативу щодо можливого постачання тракторів для середніх і малих фермерів, а також Меморандум про взаєморозуміння щодо використання супутникових знімків для аналізу ґрунту та планування засіву сільськогосподарських угідь.

Крім того, підписані угоди передбачають співпрацю з японським бізнесом для відновлення України за енергоефективними та екологічними технологіями. Японська сторона планує впроваджувати новітні технології в Україні, проводити навчання та розвивати потенціал українських спеціалістів, проводити аналітику та обмінюватись даними з українським бізнесом.

Один із таких прикладів – це угода між японськими компаніями з українськими виробниками безпілотних технологій та робототехніки, такі як Ailand Systems Ltd та DRONE.UA для застосування технологій у сфері гуманітарного розмінування.

За словами міністерки, Японське експортно-кредитне агентство NEXI надаватиме страхування для японських компаній, які долучаються до проєктів відбудови України. Японське агентство міжнародного розвитку JICA продовжить підтримувати інвестиційні проєкти та надавати гранти в рамках програм для малого та середнього бізнесу для відновлення української економіки.

Іще однією новиною з Берліну стало те, що Японська організація зовнішньої торгівлі (JETRO) ухвалила рішення відкрити свій офіс у Києві.