Кабмін схвалив поступове наближення акцизів до мінімального рівня в ЄС

Share

Уряд схвалив законопроєкт, яким пропонується поступово підвищити ставки акцизного податку, наблизивши їх до мінімального рівня, встановленого в ЄС.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

“Перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Євросоюзу, що є наразі актуальним з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство у ЄС”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема документом запропоновано внести зміни до Податкового кодексу України з метою:

  • приведення у відповідність до норм Директиви Ради ЄС № 92/83/ЄЕС класифікації алкогольних напоїв у частині, що стосується визначення терміну «проміжні продукти» – вина та інші зброджені напої, які віднесено до кодів 2204, 2205, 2206 згідно з українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності;
  • збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 гривні за 1 літр (на 3,81 гривні), тобто до рівня розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані;
  • приведення розмірів ставок акцизного податку на пальне до мінімальних рівнів таких ставок, встановлених в ЄС, поступово, протягом 4 років.

В міністерстві зауважили, що впровадження положень законопроєкту дозволить забезпечити додаткові надходження до держбюджету у другому півріччі 2024 року:

  • від операцій з реалізації пального – на 1,6 млрд грн у середньому за місяць. З них 1,3 млрд грн від акцизного податку та 292 млн грн від податку на додану вартість;
  • від операцій з реалізації проміжних продуктів – на 4,5 млн грн за місяць від акцизного податку (розрахунок зроблено з огляду на обсяги реалізації, передбачені у Державному бюджеті України на 2024 рік).