Кабмін планує задіяти п’ять інструментів допомоги вітчизняному товаровиробнику – Шмигаль 

Share

Уряд планує задіяти п’ять інструментів допомоги вітчизняному товаровиробнику.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Як зауважив прем’єр-міністр, ця ініціатива поєднає зусилля уряду, бізнесу, іноземних інвесторів, експертів, громадських об’єднань для сталого економічного розвитку України.

Зокрема, перший з інструментів – це публічні закупівлі.

«Будемо розширювати перелік категорій товарів, що мають закуповуватися у локального виробника. Зокрема йдеться про розширення локалізації на оборонні закупівлі», – підкреслив Шмигаль.

Додатковим стимулом, за його словами, буде активізація програми «Шкільнийбі автобус» – закупівля 1,5 тис. автобусів за три роки в українських виробників.

Другий інструмент, який озвучив прем’єр, це компенсації.

У держбюджет на 2024 рік закладено 1 млрд грн на компенсацію коштів за придбану сільгосптехніку вітчизняного виробництва. За словами очільника уряду, у перспективі це може створити 9 тис. нових робочих місць та згенерувати до 1,5 млрд грн податків у бюджет.

«Бачимо, що ця програма є затребуваною – маємо вже 4 тис. заявок. Тому плануємо поширити такий же механізм на всю техніку, що вироблена в Україні. На спеціальну і будівельну, комунальну техніку тощо. Також це має стати стимулом, що вдихне нове життя в український автопром», – відзначив Шмигаль.

Третій інструмент – це адаптація вже діючих державних програм підтримки під цілі платформи «Зроблено в Україні».

Як зауважив прем’єр-міністр, наприклад, за програмою єВідновлення майже 44 тис. українських родин потребуватимуть будівельних матеріалів і важливо, щоб вони купували саме українську продукцію. Для цього буде скориговано відповідний порядок надання компенсацій.

«Програма кредитування «5-7-9». Будемо робити ставку на інвестиційний компонент, на фінансування придбання основних засобів українських виробників. Запропонуємо пільгову кредитну ставку 5% тим, хто купуватиме саме українське обладнання»,  – підкреслив очільник уряду.

Серед інших інструментів – гранти українським виробникам єРобота, а також стимулювання споживчого попиту.