Євротрейдерам вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в Україні

Share

Європейським трейдерам вдалося заробити близько 320 млн дол. завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України.

Про це пише The Economist, передає пресслужба Нафтогазу.

Як зазначається, ПСГ у Європі цієї зими були переповнені, а зберігання газу в танкерах на морі було б дорогим.

“Рішення європейських трейдерів було нетрадиційним: вони спрямували 3 млрд куб.м газу на схід – в Україну. (…) Це допомогло зберегти запаси ЄС впродовж цієї зими, знизивши ціни на газ на всьому континенті. Це також забезпечило значні прибутки для залучених компаній. Акос Лош з Колумбійського університету підрахував, що трейдери заробили на цьому до 300 млн євро (320 млн дол.)», – йдеться у статті.

В The Economist наголошують, що цей кейс виглядає як тест для майбутньої енергетичної стратегії Європи.

«Нафтогаз запропонував до половини обсягів своїх сховищ європейським енергетичним компаніям. Так, трейдери готові повторити торішній досвід вже цієї весни, але у більших масштабах та починаючи з більш ранньої дати», – зазначається в матеріалі.

Підкреслюється, що попри те, що енергетичні проблеми Європи стали менш гострими, доступні послуги зі зберігання забезпечують захист від майбутніх збоїв.

«Чим глибше українські лідери зможуть інтегрувати енергетичну галузь своєї країни у європейський ринок, тим більше ЄС інвестуватиме в захист країни», – переконані в The Economist.