Європарламент ухвалив закон про обмеження ШІ

Share

Європейський парламент ухвалив перший у світі закон, який буде регулювати правила використання штучного інтелекту (ШІ).

Про це повідомляє пресслужба ЄП.

За відповідний документ проголосували 523 євродепутати, проти – 46, 49 – утрималися.

Як зазначається, закон спрямований на захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та стійкості навколишнього середовища від високоризикованого ШІ, одночасно стимулюючи інновації та утверджуючи Європу як лідера в цій галузі.

Регламент встановлює зобов’язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

“Нові правила забороняють певні додатки ШІ, які загрожують правам громадян, включно з системами біометричної категоризації на основі конфіденційних характеристик і нецільового збирання зображень обличчя з Інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич”, – йдеться в повідомленні.

Також буде заборонено розпізнавання емоцій та ШІ, який маніпулює людською поведінкою або експлуатує вразливості людей

Крім цього, закон передбачає заборону на використання систем біометричної ідентифікації (RBI) правоохоронними органами, за винятком деяких визначених ситуацій.

Також чіткі зобов’язання передбачені для інших систем штучного інтелекту з високим рівнем ризику через їхню значну потенційну шкоду здоров’ю, безпеці, основним правам, навколишньому середовищу, демократії та верховенству права.

Усі системи ШІ та пов’язані з ними продукти повинні мати чітке маркування та прозорість у використанні. Наприклад, таке чітке маркування повинні мати штучні або змінені зображення, аудіо- та відеоконтент (так звані «deepfakes»).

Закон ще має бути офіційно ухвалений Радою ЄС. Він набуде чинності за 20 діб після оприлюднення в Офіційному журналі ЄС.