Європарламент дозволив країнам блоку забороняти імпорт СПГ з РФ

Share

Європейський парламент ухвалив правила, що дозволяють урядам країн блоку заборонити імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ).

Про це йдеться на сайті парламенту.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

“Нова постанова, ухвалена 447 голосами «за», 90 «проти» та 54 утрималися, посилить механізми справедливого ціноутворення та стабільного енергопостачання, а також дозволить державам-членам обмежити імпорт газу з Росії та Білорусі”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, закон запровадить спільну систему купівлі газу, щоб уникнути конкуренції між державами-членами, а також пілотний проєкт для зміцнення ринку водню в ЄС протягом п’яти років.

«Ми надали країнам ЄС юридичну можливість припинити імпорт газу з Росії у разі виникнення загрози безпеці, що дає їм інструмент для поетапної відмови від нашої залежності від небезпечного монополіста», – сказав євродепутат Єжи Бузек.

Регламент також зосереджується на збільшенні інвестицій у водневу інфраструктуру, особливо у вугільних регіонах, сприяючи переходу до стійких джерел енергії, таких як біометан і низьковуглецевий водень.

“Європейська металургійна та хімічна промисловість, які важко піддаються декарбонізації, будуть розміщені в центрі розвитку європейського водневого ринку”, – заявив депутат Європарламенту з питань директиви Єнс Гайєр.

Він додав, що це дозволить поступово відмовитися від викопного палива в промисловості, забезпечити європейську конкурентоспроможність і зберегти робочі місця в умовах сталої економіки.

Тепер обидва тексти мають бути офіційно прийняті Єврорадою перед публікацією в Офіційному журналі.