ЄС готовий до жорстких торговельних заходів проти Китаю – Урсула фон дер Ляєн

Share

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейський Союз готовий задіяти всі наявні інструменти для захисту економіки, якщо КНР не запропонує справедливий доступ до своїх ринків.

Про це пише Bloomberg, передає SilkBridge.info.

За її словами, сильно субсидовані китайські товари, як-от електромобілі та сталь, заполонили європейський ринок, а світ не може поглинути надлишкове виробництво Китаю.

Заява фон дер Ляєн прозвучала після переговорів у Парижі з президентом Франції Еммануелем Макроном і головою КНР Сі Цзіньпіном, який перебуває з офіційним візитом у Франції. Візит Сі Цзіньпіна до Франції є першим за п’ять років, після чого він вирушить до Сербії та Угорщини.

“Для того, щоб торгівля була справедливою, доступ до ринків один одного також має бути взаємним. Ми обговорили, як досягти реального прогресу в питанні доступу до ринків. Я залишаюся впевненою, що можна досягти більшого прогресу”, – наголосила вона.

Зазначається, що ЄС стає жорсткішим у торговельних відносинах із Китаєм, поділяючи занепокоєння США щодо надлишкових потужностей у “зеленій” промисловості, що фінансуються державою.

“Риторичне зрушення вже було реалізовано на практиці, коли восени 2023 року ЄС розпочав розслідування щодо субсидій для китайських електромобілів, за результатами якого до липня можуть бути введені нові тарифи. ЄС також ретельно вивчає інші галузі, як-от вітроенергетика, сонячна енергетика та залізниця”, – йдеться в повідомленні.

Урсула фон дер Ляєн закликала китайський уряд розв’язувати проблему “структурних надлишкових потужностей”, оскільки Пекін продовжує масово підтримувати свій виробничий сектор, тоді як внутрішній попит не зростає.

Крім того, голова Єврокомісії сказала, що вона та Еммануель Макрон закликали Сі Цзіньпіна використати свій вплив на Володимира Путіна для припинення війни в Україні, додавши, що позиція Китаю щодо конфлікту впливає на стосунки між Пекіном та ЄС.