ЄК запропонувала зміни до “транспортного безвізу” з Україною [AI+]

Share

Єврокомісія запропонувала внести низку змін до угод про лібералізацію вантажних перевезень з Україною та Молдовою (так званий “транспортний безвіз”) для продовження їх дії ще на рік.

Про це йдеться в пресрелізі Комісії.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

Зазначається, що ЄК врахувала уроки, що були зроблені з реалізації поточної транспортної угоди між Україною та ЄС. Хоча обсяг угоди залишиться незмінним, Комісія пропонує внести зміни, щоб полегшити її імплементацію та забезпечити дотримання угоди державами-членами.

Зокрема,  пропонується:

  • зробити обов’язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюється відповідно до угоди;
  • зробити обов’язковим наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов’язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;
  • посилити контроль за дотриманням автоперевізниками зобов’язань, пов’язаних з операціями, дозволеними угодою, боротьбу з шахрайством та підробкою водійських документів, а також з правопорушеннями, пов’язаними з безпекою дорожнього руху: такі правопорушення можуть призвести до відкликання ліцензії;
  • додати нове захисне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певному географічному регіоні спостерігається значне порушення, яке може бути пов’язане з угодою, дія угоди може бути призупинена в цьому географічному регіоні.

“Ці заходи сприятимуть імплементації угоди без шкоди для взаємної вигоди. Угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки один одного. Угода з Україною, як і з Молдовою, також відіграла важливу роль у підтримці “Шляхів солідарності”, – наголосили в ЄК.

Пропозиції зараз перебувають у Раді ЄС, яка має надати Комісії мандат на переговори з Україною та Молдовою. Після цього, ЄК офіційно звернеться до країн-партнерів для отримання згоди.

За даними Єврокомісії, від початку дії “транспортного безвізу” український експорт автомобільним транспортом до ЄС значно збільшився: приблизно на дві третини за обсягами перевезених вантажів і приблизно на третину за вартістю. У абсолютному вираженні понад 300 тис. тонн товарів було додатково експортовано до ЄС щомісяця.

При цьому, український імпорт з ЄС збільшився аналогічним чином, а саме приблизно на 300 тис. тонн на місяць. Однак за вартістю імпорт зріс майже втричі швидше, ніж український експорт. Відтак, Україна імпортує автотранспортом з ЄС товарів на понад 700 млн євро на місяць, а експортує – лише на 250 млн євро.