ЄК внесла до Фонду підтримки енергетики України вже понад 60 млн євро

Share

Загальна сума грантів Єврокомісії з початку роботи фонду підтримки енергетики України становить 63 млн євро – це друге місце за величиною внесків серед донорів.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час зустрічі з європейським комісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон, передає пресслужба міністерства.

Зазначається, що з останнього гранту Єврокомісії у Фонд підтримки енергетики вже надійшло 46,4 млн євро. Значну частину відповідного внеску буде спрямовано на закупівлю газових турбін для Оператора газотранспортної системи України.

Під час зустрічі очільник Міненерго поінформував єврокомісара про посилення РФ обстрілів енергетичних об’єктів за останні тижні. У цьому контексті сторони обговорили потреби енергосектору для відновлювальних робіт та посилення фізичного захисту енергооб’єктів, зокрема встановлення габіонів.

Також було обговорено питання забезпечення ядерної та радіаційної безпеки з огляду на складну ситуацію на окупованій росіянами Запорізькій АЕС.

Окрему увагу було приділено питанню інтеграції українських енергетичних ринків до європейських. Зокрема обговорювалися питання збільшення обсягів пропускної спроможності для експорту української електроенергії. Галущенко висловив сподівання, що Єврокомісія підтримає Україну і сприятиме ухваленню відповідного рішення ENTSO-E.

Також на зустрічі обговорювалася співпраця у питаннях газового транзиту.

Кадрі Сімсон наголосила, що європейські країни працюють над заповненням своїх газових сховищ та диверсифікацією постачань.

«ЄС ні в якому разі не закликає вас продовжувати контракт на транзит газу з росіянами, ми впораємося, якщо транзит припиниться», – запевнила вона.