ЄБРР може збільшити фінансування для відновлення енергосистеми України 

Share

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) вивчає можливість збільшення підтримки, щоб допомогти Україні подолати критичну нестачу електроенергії.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Forbes.

Зазначається, що через широкомасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень.

За словами президента кредитора Оділь Рено-Бассо, цього місяця ЄБРР виділив €300 млн на допомогу державним енергетичним компаніям у ремонті пошкоджених обʼєктів та будівництві нових децентралізованих генеруючих потужностей. За словами, фінансування ще може збільшитись.

“Це свого роду початок, відправна точка, вона може бути вищою, – сказала Рено-Бассо в інтервʼю в Києві. – Ми вивчаємо, як ми можемо надати підтримку та розвивати систему виробництва електроенергії. При цьому приватні компанії також можуть претендувати на фінансування”.

Президентка підкреслила, що ЄБРР продовжить надавати підтримку у розмірі від €1,5 млрд до €2 млрд на рік на інфраструктуру, енергетичну безпеку, відновлення та модернізацію.

Також вона згадала про мобілізацію і зазначила, що її прискорення посилює нестачу робочої сили, яка виникла після того, як мільйони людей знайшли притулок в інших країнах Європи.

“Підтримка економіки дуже важлива, оскільки вам потрібні податкові надходження, електрика, громадський транспорт і персонал, здатний це робити, – сказала Рено-Бассо. – Все це потрібно збалансувати”.

Президент кредитор додала, що збереження програми Міжнародного валютного фонду «буде дуже важливим», і владі доведеться провести антикорупційні реформи відповідно до угоди, щоб забезпечити подальшу підтримку.

Наразі перспективи фінансування України до кінця цього року стабільні, оскільки закордонні партнери, швидше за все, виконають свої зобовʼязання щодо підтримки країни, сказала очільниця ЄБРР.

«Але 2025 рік, особливо зима, буде непростим, – зауважила вона. – Необхідно більше ясності щодо того, як покрити фінансовий дефіцит».