Японія виділить €1,25 млрд для підтримки своїх інвесторів в Україні

Share

Японія виділить 1,25 млрд євро для підтримки японських інвесторів в Україні – відповідні документи були підписані під час конференції з економічного розвитку та відбудови в Токіо.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Нова програма експортно-кредитного агентства Японії NEXI буде складатись із двох частин. Це, зокрема, гарантії для японських інвесторів, а також кредитна лінія для експорту японських товарів для реалізації проєктів відновлення України”, – зазначив прем’єр-міністр.

Крім цього, урядовці обговорили подальшу лібералізацію торгівлі між державами. Шмигаль запропонував Кену Сайто опрацювати питання оновлення угоди про захист інвестицій.

На зустрічі з міністром фінансів Японії Шунічі Сузукі йшла мова, зокрема, про продовження бюджетної підтримки. Глава українського уряду висловив вдячність за намір виділити цього року 4,5 млрд доларів фінансової допомоги.

Денис Шмигаль та Шунічі Сузукі також привітали підписання конвенції про уникнення подвійного оподаткування, що своєю чергою спростить роботу для українського та японського бізнесу.

Крім цього, на полях Конференції Японія надала Україні грант $100 млн для Фази 3 програми екстреного відновлення.

Як зазначається, Фаза 3 буде спрямована на проєкти швидкого відновлення серед іншого за напрямками:

  1. Енергетичне обслуговування;
  2. Транспортне сполучення;
  3. Обладнання для гуманітарного розмінування.

Наразі за підтримки уряду Японії успішно впроваджують програми екстреного відновлення Фаза 1 і Фаза 2, Проєкт екстреного відновлення і реконструкції.

У їх рамках Японія передає важливу спецтехніку та обладнання для потреб енергетичного, транспортного, аграрного, медичного, освітнього секторів, управління відходами від руйнувань, водовідведення, водопостачання й розмінування.