FATF не внесла РФ до чорного списку

Share

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) оприлюднила розширену заяву щодо ризиків, які Росія становить для світової фінансової системи та продовжила призупинення членства РФ без запровадження подальших обмежувальних заходів.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

“FATF заявила, що “члени організації із занепокоєнням відзначають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи, включаючи зростаючі фінансові зв’язки РФ з країнами, на які поширюються контрзаходи FATF, ризики фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також зловмисну кіберактивність і атаки програм-вимагачів”, а також закликала всі держави зберігати пильність через вищезгадані ризики”, – йдеться в повідомленні.

В Мінфіні зауважили, що попри те, що ці оновлені рекомендації були підтримані, вони не вирішують проблему постійного та свідомого нехтування кремлем стандартів та принципів FATF з моменту призупинення членства рік тому.

“Мінфін розуміє політичні виклики, пов’язані з досягненням консенсусу щодо подальших заходів, але факти свідчать про те, що необхідно робити більше для протидії загрозам, які Росія створює для цілісності світової фінансової системи”, – зазначили в міністерстві.

Як зауважив міністр фінансів Сергій Марченко, Україна очікувала більш рішучих дій від FATF на тлі зростаючої кількості доказів порушень з боку Росії.

“Я вітаю розширені рекомендації FATF щодо ризиків, пов’язаних з Росією, але не вистачає відповідної реакції – внесення РФ до “чорного” списку”, – наголосив Марченко.

Як UAprom.info повідомляв раніше, Мінфін та Державна служба фінансового моніторингу закликали FATF внести РФ до чорного списку організації, оскільки торік Росія активізувала торгівлю зброєю з Іраном та Північною Кореєю, внесеними до чорного списку FATF. А починаючи з грудня, продовжують з’являтися докази того, що Росія закуповує північнокорейські ракети для використання на полі бою проти України всупереч санкціям ООН.

“Посилення фінансових та банківських зв’язків з Росією надає Північній Кореї, Ірану та М’янмі, що перебувають під жорсткими санкціями, можливість отримати доступ до світової фінансової системи, створюючи серйозні виклики для FATF та її членів”, – наголошували в Мінфіні.