Експорт України через Польщу зменшився втричі – Кубраков

Share

Транзит українського експорту через територію Польщі зменшився втричі порівняно з 2022 роком.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв’ю РБК-Україна.

“Насправді, транзит українського експорту через територію Польщі зменшився втричі порівняно з 2022 роком. В окремі місяці, коли ми були на піку, експортували біля мільйона тонн аграрної продукції через Польщу. А зараз – 350-370 тисяч тонн. Все інше у нас йде Чорним морем та Дунаєм. І жодних загроз для польського ринку немає”, – зазначив Кубраков.

Він зауважив, що вже є офіційне підтвердження польських урядовців, що українська аграрна продукція не потрапляє на їх ринок, а транзитом йде далі до інших країн.

“Ми зі свого боку теж пояснюємо це польському суспільству через всі доступні механізми”, – підкреслив міністр.

Водночас Кубраков пов’язує помітно неквапну реакцію польських урядовців на ситуацію на кордоні із внутрішньополітичними причинами.

“Думаю, що одна з причин – внутрішньополітична. Друга – теми про українську аграрну продукцію та перевізників широко висвітлювалися і підтримувалися окремими політиками. Вони грають на цій темі. І, на жаль, отримали підтримку у частини польського суспільства. Так працює пропаганда. Люди не розуміють або не знають деталей, і вважають, що ми просто вже знищили їхніх фермерів, що наша аграрна продукція заполонила всі їх ринки, і тепер їм нема місця. Це неправда”, – наголосив Кубраков.

Він додав, що мета України – витіснити російську аграрну продукцію з ринку ЄС.

“І насправді ми це успішно робимо два останні роки”, – відзначив віцепрем’єр-міністр.