Держбюджет на 2024 рік передбачає 3 млрд грн на компенсацію витрат із розмінування для аграріїв

Share

Уряд затвердив порядок компенсації витрат фермерам за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель, у держбюджеті на 2024 рік на ці потреби передбачено 3 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

«Рішення уряду дасть змогу фермерам вже цієї весни укладати контракти як з державними, так і приватними  операторами протимінної діяльності на очищення сільськогосподарських земель і отримати компенсацію із державного бюджету. Маємо надію, що це рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників  техніки для розмінування», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр  – міністр економіки Юлія Свириденко.

На програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 млрд гривень. Держава компенсуватиме  80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі.

Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.

“Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації”, – зауважили в міністерстві.

Як повідомлялося раніше, імовірно забрудненими залишаються 156 000 км² українських територій. Зокрема, це землі сільськогосподарського призначення. Ціль Мінекономіки – за 10 років очистити 80% забруднених земель і зробити їх безпечними для використання.