Через обмеження агроекспорту до ЄС Україна втратить понад €300 млн – УКАБ

Share

Втрати України через запровадження Євросоюзом нового захисного механізму проти нашої агропродукції, який діятиме із 6 червня, становитимуть приблизно €315 мільйонів.

Такий прогноз зробила голова комітету з євроінтеграції асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Олександра Авраменко в інтерв’ю Укрінформу.

За розрахунками ж Єврокомісії, йтиметься про €330 мільйонів. Остаточна сума залежатиме від цін на європейському ринку.

«Зауважу, що мова не про збитки аграрних компаній, а про недоотриману валютну виручку для економіки України. Через обмеження постачань на ринки ЄС українським товаровиробникам необхідно буде шукати інші ринки збуту, що значно здорожчує логістику. Також зменшиться маржинальність постачань», – уточнила експертка.

Як приклад, вона навела експорт курятини. Дотепер до ЄС постачалося багато курячого філе – це найбільш маржинальний продукт. Відповідно, якщо після впровадження європейцями захисного механізму продажі українського філе на ринку ЄС обмежать, маємо враховувати, що майже на жодні інші ринки постачати його в таких обсягах не можна.

«Тому, переорієнтовуючись на інші ринки, деяким експортерам доведеться змінювати й тип продукції, що вивозитиметься, – на користь дешевших видів. Це будуть або тушки або їх менш цінні частини», – деталізувала Авраменко.

При цьому, за її прогнозами, українські компанії, однак отримуватимуть прибутки від експорту, проте не такі, як при постачанні “преміального” продукту.