Частка ТЕС в енергосистемі України впала до 5%

Share

Після російських атак навесні 2024 року в українській енергосистемі не залишилося жодної теплової електростанції, яка б не була пошкоджена або зовсім зруйнована.

Про це радник прем’єр-міністра, колишній в.о. міністра енергетики й член наглядової ради Укренерго Юрій Бойко сказав в інтерв’ю Апострофу.

“Традиційно ТЕС виробляють близько 30% електроенергії. Зараз же їх частка ледве сягає 5%”, – зазначив Бойко.

За його словами, зазнала великих втрат і гідроенергетика. Дві електростанції повністю виведені з ладу.

Бойко підкреслив, що наразі атомні станції продовжують працювати, але активна ремонтна кампанія, що зазвичай проходить у літній період, знижує їхню потужність.

Також він зауважив, що довгий світловий день дозволяє сонячним електростанціям покривати ранковий пік споживання електроенергії, іноді забезпечуючи роботу без дефіциту на кілька годин. Вечірній пік споживання складніший, оскільки максимальне споживання припадає на час, коли сонце вже сідає.

При цьому імпорт енергії з сусідніх країн забезпечує до 1,7 ГВт потужності від європейської енергосистеми, частково покриваючи дефіцит.

“Обмеження споживання електроенергії ще довго залишатимуться частиною нашого життя через великі втрати потужностей українських електростанцій. Ремонтна кампанія буде складнішою, оскільки обсяги відновлення дуже великі. Відновити всі генеруючі потужності до зими неможливо, але енергетики роблять все, щоб повернути в роботу якомога більше енергоблоків”, – наголосив Бойко.

Він додав, що одним із варіантів вирішення проблеми є залучення приватних інвесторів для прискорення будівництва розподіленої генерації. Це вимагатиме значних зусиль і координації з боку уряду та місцевих органів влади.