Близько десяти банків КНР перестали приймати платежі у юанях із РФ – ЗМІ

Share

Відразу кілька китайських банків перестали приймати платежі в юанях із Росії та почали повертати такі трансакції клієнтам. Нові обмеження викликані побоюваннями через можливе введення вторинних санкцій та тиску з боку США.

Про це пишуть «Известия» з посиланням на співрозмовників, які представляють бізнес та платіжний ринок, передає SilkBridge.info.

Зокрема, про це розповів генеральний директор АТ «Перша група» Олексій Порошин та підтвердив комерційний директор компанії «Імпая Рус» Олексій Разумовський.

Інші співрозмовники газети розповіли, що банки Китаю непублічно повідомили клієнтів із Росії про свою відмову від прийому платежів у юанях, але російські підприємці мають альтернативні способи для розрахунків.

За словами Порошина, серед тих, хто відмовився приймати платежі в юанях, – Ping An Bank, Bank of Ningbo, China Guangfa Bank, Kunshan Rural Commercial Bank, Great Wall West China Bank, Shenzhen Rural Commercial Bank, Dongguan Rural Commercial Bank та China Zheshang Bank.

Співрозмовник видання у російському банківському секторі сказав, що ці банки перестали приймати платежі із середини січня. Нові обмеження з боку перерахованих гравців викликані побоюваннями через можливе запровадження вторинних санкцій та тиску з боку США, повідомив співрозмовник серед російських банкірів.

Комерційний директор компанії «Імпая Рус» Олексій Разумовський зазначив, що йдеться саме про трансакції у юанях. Інший співрозмовник у російському банку підтвердив, що з середини січня платежі в юанях із Росії почали повертати Ping An Bank та Bank of Ningbo.

Начальник аналітичного відділу ІК “Ріков-Траст” Олег Абелев сказав, що деякі банки сповіщали своїх клієнтів, що вони тимчасово припиняють проводити транзакції в юанях з Росією, але не публікували цю інформацію.

Платежі у юанях не беруть і китайські банки з міжнародною участю, додав Порошин. Це філії CitiBank, Standard Chartered Bank, HSBC, JP Morgan, BNP Paribas, Deutsche Bank та Mizuho Bank. Вони перестали проводити операції з клієнтами з Росії одразу після запровадження санкцій, уточнили два джерела на банківському ринку.

Відмова приймати платежі у юанях із Росії ускладнить проведення розрахунків для російських компаній, сказав засновник Anderida Financial Group Олексій Тараповський.