Банкіри очікують зниження облікової ставки НБУ до 14%

Share

Більшість опитаних банкірів прогнозують, що Нацбанк знизить облікову ставку на засіданні 25 квітня із 14,5% до 14%.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна із посиланням на опитаних банкірів.

При цьому агентство зауважує, що лунають і сміливіші прогнози – щодо зниження ставки до 13,5% і навіть 13% річних.

“Фактична інфляція в березні знову виявилася кращою за очікування ринку, що посилило ймовірність зниження облікової ставки НБУ 25 квітня ще на 50 б.п. – до 14%. Водночас ми вважаємо досить низькими шанси, що НБУ знизить ставку більш суттєво”, – зазначив агентству головний менеджер із макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій.

На думку банкіра, зниження на минулому засіданні ставки за тримісячними ДС на 1,5 п.п. – до 17,5% річних “відчутно” посилило ефект від зниження облікової ставки, оскільки середньозважена ставка за 3 міс. ДС і ДС-овернайт скоротилася згодом на 0,9 п.п.

“Моя особиста думка, що і надалі знижуватимуть поступово (облікову ставку – ред.), я очікую, що ще мінімум на пів відсотка… хоча не виключаю, що можуть і більше знизити”, – поділився очікуваннями начальник управління міжбанківських операцій ПриватБанку Микита Мишаков.

За його словами, такому зниженню сприяє позитивна динаміка інфляції та намір Нацбанку здешевити для держави обслуговування внутрішнього боргу за ОВДП і загалом держборгу.

Голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий також очікує зниження ставки в четвер на 0,5 в.п., водночас допускає і зниження на 1 в.п. – до 13,5% річних.

Він вважає, що для такого кроку наявні стимулювальні фактори у вигляді низької інфляції, рекордного запасу золотовалютних резервів і зростання залишків на рахунках фізичних і юридичних осіб.

Найсміливіший прогноз дав директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв – від 0,5 до 1,5%.

“Облікова ставка максимально може знизитися до 13%, а ставка за 3-місячними депсертифікатами – до 16%”, – вважає він.