30% публічних закупівель з вимогою локалізації у лютому відбулося з порушеннями – дослідження

Share

У лютому 2024 року на платформі Prozorro опубліковано інформацію про 259 закупівель товарів на суму 1,55 млрд гривень, на які розповсюджується вимога локалізації. З них 78 тендерів (30,1%) відбулись з порушенням процедур та законодавства про локалізацію. Про це свідчать дані дослідження аналітичного центру CMD Ukraine. 

Два тендери у лютому відбулись з прямим порушенням закону – без застосування вимог по локалізації. Зокрема, ПАТ “Укрнафта” закупила автобуси AR TEMSA PRESTIJ SX (Туреччина) на суму 56,76 млн гривень, не вимагаючи будь-якої української складової у цій техніці. Таке ж порушення допустило ПАТ “Закарпаттяобленерго” при закупівлі спеціалізованих фургонів так само турецького виробництва, на суму 15,46 млн гривень.

За даними Центру, якби всі товари у згаданих закупівлях мали б мінімально встановлений законом на 2024 рік рівень локалізації 20%, це забезпечило б близько 500 млн гривень податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Протягом лютого на Prozorro оголошено 159 закупівлі товарів, до яких застосовується вимога локалізації, але у 41 з них ця вимога не дотримана. Крім того, за цей період було підписано 74 договори про закупівлі товарів, які підпадають під вимоги щодо локалізації, але до 27 з них не були додані документи щодо підтвердження локалізації. Також у лютому було виконано 26 договорів, щодо яких застосовується вимога локалізації, але у 10 з них не було надано фактичну калькуляцію щодо української складової у предметі закупівлі.

До Топ-5 замовників, які здійснили найбільші публічні закупівлі з порушенням вимог локалізації, увійшли:

  1. ПАТ “Укрнафта” – 56,76 млн грн.
  2. Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України – 35,28 млн грн.
  3. ПАТ “Закарпаттяобленерго” – 15,46 млн грн.
  4. Департамент муніципальної безпеки Одеської міськради – 13,50 млн грн.
  5. КП “Кривбасводоканал” – 10,09 млн грн.

Законодавство про локалізацію у 2024 році вимагає при публічних закупівлях продукції машинобудування наявності в ній не менше 20% складової, виробленої в Україні.