Україна та Туреччина створили спільну робочу групу з відбудови

Share

У Стамбулі в рамках Форуму з відновлення України, була створена спільна робоча українсько-турецька група з відбудови (Ukrainian-Turkish Reconstruction Task Force).

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення. 

Створена робоча група визначила такі пріоритетні напрямки співпраці:

• відновлення дорожньої інфраструктури та будівництво тимчасових мостів та шляхопроводів на ключових маршрутах;
• проєкти з відновлення та розвитку інфраструктури водного транспорту;
• захист критичної інфраструктури та відновлення житла;
• авіація.

Крім цього, у Стамбулі пройшла зустріч віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова з міністром торгівлі Туреччини Омером Болатом та міністром транспорту та інфраструктури Туреччини Абдулкадіром Уралоглу.

За словами Кубракова, разом з представниками українських провідних підприємств транспорту та будівництва – Укрзалізницею, Адміністрацією морських портів України, Державним агентством відновлення, сторони обговорили практичні кроки для залучення турецького бізнесу до відбудови.

“Говоримо зокрема про розробку пропозицій та проєктних рішень для акваторії та морських портів України. Бачимо готовність компаній інвестувати в розбудову морської логістики та інфраструктури. Також – дороги. Турецький бізнес має великий досвід, зокрема у зведенні Запорізького та Кременчуцького мостів і зарекомендував себе як надійний партнер. Готові також до співпраці в разі відновлення авіаруху”, – зазначив міністр. 

Також Кубраков підкреслив, що турецькі державні та бізнес-структури мають глибоку технічну експертизу та досвід відновлення інфраструктури після війн в Афганістані та Іраку. Водночас є важлива для України практика роботи з міжнародними фінансовими інституціями та організаціями. 

“Впевнені, що така взаємовигідна співпраця сприятиме підвищенню експортного потенціалу обох країн, розширенню логістики та зовнішньоекономічних зв'язків”, – наголосив віцепрем’єр-міністр.