Сентравіс збільшив виробництво труб у 2023 році на 12%

Share

Компанія Сентравіс, яка спеціалізується на виготовленні нержавіючих труб, за підсумками 2023 року збільшила виробництво трубної продукції на 12% у річному вимірі до 12,2 тис. тонн (10,9 тис. т у 2022). Про це журналістам повідомив директор з виробництва компанії Андрій Красюк.  

Середній рівень завантаженості промислових майданчиків Сетравіс, які наразі працюють в Нікополі та Ужгороді, складає 60-70%, додав Красюк.

«Це був важкий рік. Ми відчували нестачу електрики та води через підрив дамби Каховської ГЕС. Водночас у пошуку рішень, які забезпечуватимуть роботу підприємства, нам вдалося досягти певних покращень. Наприклад, для забезпечення виробництва водою ми перейшли до замкнутого циклу. І ця технологія дала нам економію», – зазначив Красюк.

Серед інших рішень, які допомогли покращити економіку виробництва, він згадав про зміну параметрів нагріву в гарячому цеху, що призвело до зменшення витрат, та зміну конфігурації обладнання, що дало змогу запровадити технологію потоку одиничних виробів. «Ми почали використовувати багато інструментів, на які не звертали уваги до великої війни», – зазначив Красюк.  

Продажі Сентравіс у 2023 році також зросли до 12,3 тис. тонн, що на 7% більше порівняно з показником 2022 року в 11,3 тис. тонн. При цьому виручка компанії залишилася на рівні попереднього року, склавши 135 млн євро (у 2022 р. – 131 млн євро). Показник EBITDA у 2023 вийшов на рівень 10 млн євро проти 11,3 млн євро у 2022 році. Водночас фінансовий директор Александре Жозеф повідомив, що компанія має складнощі із поверненням ПДВ, борг держави з 2022 року, коли повернення податку фактично зупинилося, складає 10 млн євро. 

Понад 99% продукції Сентравіс реалізував на експортних ринках. Основними з них стали Німеччина із часткою близько 40% та США із часткою в 20%. Значні обсяги також відвантажувались в Італію, Австрію, Чехію. Загалом минулого року постачання відбувались у 38 країн.  

Директор з продажів Сентравіс Артем Атанасов звернув увагу на швидке зростання ринку Сполучених Штатів та висловив сподівання, що в 2024 році обсяги продажів в США зрівняються з обсягами реалізації в Німеччині.   

Серед факторів, які сприятимуть такому зростанню, він відзначив позитивну динаміку розвитку економіки США, скасування мита для української металургійної продукції в рамках секції 232, а також роботу місцевого офісу Сентравіс, в тому числі з аналізу нових ніш та нетипових можливостей для співпраці.

Постачання на ринок України склали 70 тонн. Потреба в нержавіючих трубах на українському ринку оцінюється компанією у 800 тонн.

У 2023 році Сентравіс інвестував 4 млн євро у розвиток виробництва, зокрема 2 млн євро склали інвестиції у створення нового виробничого майданчика в Ужгороді. Виробнича лінія почала працювати наприкінці лютого 2023 року. 

 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom