МВФ покращив прогноз зростання світової економіки на 2024 рік

Share

Міжнародний валютний фонд (МВФ) покращив прогноз світового економічного зростання до 3,1% у 2024 році, що вище за жовтневий прогноз на 0,2 в.п.

Про це повідомляє пресслужба Фонду.

При цьому, МВФ прогнозує, що у 2025 році глобальна економіка зросте на 3,2%.

Зазначено, що прогноз покращений порівняно з жовтнем 2023 року через більш високу, ніж очікувалося, стійкість у США та деяких великих країн з ринками, що формуються, та країн, що розвиваються, а також фінансовій підтримці в Китаї.

“Однак прогноз на 2024-25 роки нижчий за середній історичний показник (2000-2019 рр.) у 3,8% через підвищення облікових ставок для боротьби з інфляцією, припинення бюджетної підтримки на тлі високого боргу”, – йдеться в повідомленні. 

Також МВФ вказує на тенденцію сповільнення інфляції в більшості регіонів.

Очікується, що глобальна інфляція сповільниться до 5,8% у 2024 році та до 4,4% у 2025 році, причому прогноз на 2025 рік буде переглянутий у бік зниження.

"В умовах дезінфляції та стабільного зростання ймовірність “жорсткої посадки” зменшилась, а ризики для глобального зростання загалом збалансовані. З іншого боку, швидша дезінфляція може призвести до подальшого пом’якшення фінансових умов.

З іншого боку, нові стрибки цін на сировинні товари, спричинені геополітичними потрясіннями, зокрема атаками на судна у Червоному морі, а також перебої з постачанням або більш стійка базова інфляція можуть продовжити жорсткі монетарні умови. Поглиблення проблем у секторі нерухомості в Китаї або в інших країнах, різке підвищення податків та скорочення видатків також можуть спричинити розчарування у зростанні”, – підкреслили у МВФ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom